15 Ocak 2017 Pazar 17:13 tarihinde paylaşıldı.
Mersin'de yaşanan sel felaketi özellikle çiftçileri büyük zarara uğrattı. Sigortası olmayan çiftçiler bölgede büyük zarar yaşarken yetkililerden yardım bekliyorlar.
Mersin'de geçtiğimiz günlerde yaşanan sel felaketinin ardından yaralar sarılmaya devam ediliyor. Kentin afet bölgesi ilan edilmesi talep edilirken, çiftçilerin tarım siğortası yaptırması istendi ancak üreticiler sigortaların pahalılığından şikayetçi durumda.
Sel felaketini değerlendiren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarım sigortaları kapsamında şu an sigortalı oranının oldukça düşük olduğunu, çalışmaları hızlandırarak tüm çiftçilerin afet giderlerini karşılamak için çalıştıklarını belirtti.
SERALAR İSTENEN ÖLÇÜDE DEĞİL
Serada üretim yapılan ilçelerde sigortaları yaptıramadıklarını belirten Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Tarım Sigortaları(Tarsim)'in sera ürünlerini don tehlikesine karşı sigortayı onaylamadıklarını söyleyerek '' Bu bölgede en çok zarar don afetinden yaşanmaktadır. Bu nedenler çiftçiler sigorta yaptıramıyor. Sigortaların şartlarını ise seralarımız karşılamıyor.
Primler oldukça fazla. Aracı firmaların kar payı da oldukça yüksek. Aracıların kar payı düşürülürse sigorta kullanımı da artacaktır'' dedi.
ÇİFTÇİLER SİGORTAYA SICAK BAKMIYOR
Sigortacı Emel Bildik ise, çiftçilerin muafiyetleri nedeniyle Tarsim'e sıcak bakmadıklarını belirterek '' Çiftçilerin Tarsim'i tercih etmemesinin nedeni, sigorta poliçelerindeki muafiyetlerden dolayıdır. Tam hasar karşılanmadığından dolayı sıcak bakmıyorlar. Örnek olarak 30 Bin TL teminat gösterilen bir bahçe var. Dolu hasarıyla karşılaştıktan sonra ilk etapta yüzde 20 gibi bir muafiyet uygulanıyor. 30 Bin Lira'nın %20'si ödenmiyor. Bu nedenle de çiftçiler Tarsim'e sıcak bakmıyorlar'' dedi.
ÇİFTÇİNİN SİGORTA İÇİN PARASI YOK
Normal şartlarda kazanamadıklarını belirten çiftçi Musa Yılmaz da konuyla ilgili olarak açıklama yaptı '' Çiftçiler elektrik, su parası, vergiler derken mahsülden alınan parayı sigortaya verecek. Çünkü sigorta çok pahalı durumda. Nasıl yaptırılsın bu şartlarda? Bu yüzden çiftçiler zor durumdadır. Alınan mahsülle evler bile zor geçiniyor, sigorta nasıl yaptırılsın? Dönüm sulaması 120 Lirayken, ilaç, gübre giderleri derken alınan destek bunları karşılamıyor. Zarar tespit edilip sürekli çiftçileri oyalıyorlar. Çiftçinin parası olmayınca da zarar açık şekilde gözüküyor'' dedi.
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir, teşekkür ederiz.
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!