Rekabet Kurumu, zorunlu trafik sigortası kapsamında faaliyet yürüten 33 şirket hakkında uyumlu eylem veya kısıtlayıcı anlaşma yaparak rekabeti bozucu eylemlerde bulunarak fahiş fiyat uyguladıkları iddiasıyla soruşturma başlattı.
33 ŞİRKETE SORUŞTURMA VAR
Rekabet Kurumundan yapılan açıklamalarda, ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri ciddi ve yeterli bularak AIG Sigorta, Aksigorta, Allianz Sigorta, Anadolu Sigorta, Ankara Sigorta, Axa Sigorta, Dubai Starr Sigorta, Demir Sigorta, Ege Sigorta, Ergo Sigorta, Eureko Sigorta, Halk Sigorta, HDI Sigorta, Hür Sigorta, Generali Sigorta, Groupama Sigorta, Güneş Sigorta, Işık Sigorta, Liberty Sigorta, Mapfre Genel Sigorta, Neova Sigorta, Orient Sigorta, Ray Sigorta, SBN Sigorta, SS Doğa Sigorta Kooperatifi, SS Koru Sigorta Kooperatifi, Sompo Japan Sigorta, Turins Sigorta, Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği, Türk Nippon Sigorta, Unico Sigorta, Ziraat Sigorta, Zurich Sigorta hakkında 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik soruşturma açılmasına karar verildiği ifade edildi. Konuyla ilgili olarak sigorta şirketlerinden henüz herhangi bir açıklama yapılmadı. Sigorta şirketlerinden üçü, Aksigorta, Anadolu Sigorta ve Güneş Sigorta borsada işlem yapıyor. Söz konusu şirketler soruşturmayla ilgili KAP’a bildirimde bulundu.
İBRETLİK CEZALAR YOLDA
Kurum daha önce de farklı sektörlere rekabet ihlali gerekçesiyle 4. madde kapsamında cezalar gelmişti. 2011–2015 yılları arasında toplam 2 milyar 193 milyon 32 bin lira ceza verilmiş, bunun en yükseğini, 2013’te 12 bankaya 1,1 milyar lira ile kesilmişti. Sigortacılara başlatılan soruşturma da aynı madde kapsamında açıldı. Söz konusu 4. madde uyumlu eylem sonucu rekabeti bozucu faaliyetlerde bulunulmasını yasaklıyor.
HALKI İKNA ETMİYOR
Tüketici Sorunları Derneği Başkanı Av. Rıdvan Yıldız, sigortacılığın zarar etmeyi de gerektiren bir iş olduğunu hatırlatarak, ''Sigorta şirketleri ‘zarar ediyoruz’ diye baskı unsuru oluşturdu. Trafik sigortası ile ilgili ortak bir karar almışçasına fiyat artırımına gittiler. Çok ciddi kâr etme amacı güdüyorlar. 350 lira gibi düzeyde yıllarca götürdükten sonra bir anda yüzde 100’ün üzerinde artışlar çok inandırıcı gelmiyor. Halkı ikna edemiyor. Piyasa artışları fahiş denecek bir şekilde hep aynı oldu.'' diye konuştu. (Karar)
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir, teşekkür ederiz.
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!